In het kader van Nieuw Sociaal Hoogeveen zouden we kunnen starten met de (vrijwillige, mogelijk later verplichte?) maatschappelijike stage. CDA en CDA Hoogeveen zijn hier een groot voorstander van. Geeft Hoogeveen hier wel voldoende gas op?

De invoering van de maatschappelijke stage voor jongeren was een langgekoesterde wens van het landelijk CDA. Nu het raamwerk van de vrijwillige maatschappelijke stage er eindelijk ligt, is het verstandig om een verplichte vorm in te voeren zo stelt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. Het word tijd dat we in Hoogeveen hier ook mee aan de slag gaan….! 

Coronacrisis

Als er iets is dat corona ons laat zien dan is het wel dat tegenstellingen in de samenleving zijn vergroot en dat de verschillen tussen kansrijk en kansarm enorm zijn toegenomen. Jongeren zijn in toenemende mate terecht bezorgd over hun toekomst. Ze voelen zich aan hun lot overgelaten. Dat begint al bij het opbouwen van een studieschuld, het niet kunnen vinden van een betaalbare woning en minstens twee flexbaantjes moeten hebben om de maand door te komen. Dit draagt bij aan verdere verwijdering, uitzichtloosheid en polarisatie. Juist de verplichte maatschappelijke diensttijd kan voor jongeren een uitkomst bieden om de verschillen te overbruggen. En het gevoel te krijgen onderdeel te zijn van deze samenleving door een steentje bij te dragen.

Het zorgt ervoor dat jongeren in contact komen met ouderen, zieken, zwakkeren of kinderen. Zo leren ze verantwoordelijkheid te dragen en nemen. En respect te ontwikkelen voor elkaar, los van religie, afkomst, leeftijd, of scholing. Tegelijkertijd geeft het ook nieuw perspectief op carrièrekansen, waarover ze anders misschien nooit hadden nagedacht. Doordat ze kennis en ervaringen opdoen van vakgebieden die ze voorheen links lieten liggen of simpelweg niet kenden. Vakgebieden waar nu een enorm nijpend tekort is aan personeel, zoals in de zorg of bij de politie.

Deze crisis raakt jongeren ongekend hard. Het thuis studeren is niet voor iedereen weggelegd. Sommigen missen aansluiting, voelen zich eenzaam, voelen zich onveilig, vervelen zich, komen in aanraking met criminaliteit, lopen studievertraging op, vallen tussen wal en schip omdat hun stage niet doorgaat of stoppen gewoon helemaal met hun opleiding. De contacten verminderen en er is weinig sociale controle meer van leraren of andere leerlingen. Hierdoor ontstaan steeds diepere scheidslijnen en het werkt verwijdering tussen groepen in de hand. En dat is voor een samenleving gevaarlijk. Want wanneer sociale controle ontbreekt, jongeren elkaar en anderen niet meer ontmoeten, niet meer met elkaar in aanraking komen, en sommigen zelfs in de criminaliteit belanden, verarmt een samenleving en dat is voor niemand goed.

CDA en maatschappelijke stage

Het CDA heeft zich tijdens de formatie van het vorige kabinet Rutte in 2017 ingezet voor de oprichting van de maatschappelijke diensttijd. Deze is na vier jaar langzaam uitgerold en inmiddels zijn er meer dan 18.000 jongeren tussen de 14 en 27 jaar die zich vrijwillig inzetten voor de samenleving. Uit onderzoek blijkt dat ruim 800.000 jongeren ook op deze manier een steentje willen bijdragen aan de samenleving. Nu het raamwerk er eindelijk ligt, is het verstandig om een verplichte vorm in te voeren, met het doel alle jongeren een verplichte maatschappelijke diensttijd te laten doen. In Hoogeveen zouden we meer gas moeten geven met de vrijwillige stage zodat we klaar zijn voor de verplichte stage.

Voorbeeld Wereldmeiden

Er zijn prachtige voorbeelden van een maatschappelijke stages. Bijvoorbeeld bij onze zuiderburen in Overijssel. Daar loopt het project wereldmeiden . Wereldmeiden is een project in het kader van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van de Rijksoverheid. Hiermee wil de overheid de talenten van jongeren inzetten om via maatschappelijke projecten bij te dragen aan een sterke en betrokken samenleving. In Wereldmeiden begeleiden tien meiden die een maatschappelijke diensttijd doen (MDT’ers), tien vluchtelingenmeiden (deelnemers) bij het sporten. Na een kennismakingsbijeenkomst en workshops gaan de meiden tien weken lang in een sportcarrousel verschillende sporten uitproberen. De MDT’ers helpen de deelnemers bij allerlei uitdagingen, zoals de taal, het vervoer, de spelregels, etc. Vervolgens kiezen de deelnemers een sport die ze samen met hun ‘maatje’ nog twaalf weken mogen verkennen bij de sportvereniging. Meer informatie en video over wereldmeiden kun je vinden op https://www.huisvoorbeweging.nl/gecombineerde-leefstijlinterventies-van-huis-voor-beweging/over-wereldmeiden/

Het project wereldmeiden (bericht uit november 2021) brengt vluchtelingen en Nederlandse sporters samen:

‘sporten is een universele taal’.

Tubantia schreef er een mooi verslag over: Vlak voor het gemeentehuis van Rijssen-Holten wordt door Rick Harmsen een sportles gegeven. Hij werk met slechts een kruiwagen met daarin yogamatjes, zware ballen en oranje pionnen. De sportinstructeur spreekt in het Nederlands en geeft de meiden opdrachten: ‘De grote zware bal moet zo hard mogelijk op de grond gegooid worden’. Zo gaan twee meiden aan de slag. Een ander tweetal trekt een sprintje richting de oranje pionnetjes en terug. „Niet afsnijden, kom op!”,  roept er eentje aanmoedigend tegen de anderen.

Universele taal

Soms zie je vragende gezichten bij de meiden, van 18 tot 25 jaar. Dan wordt alles nogmaals in het Nederlands uitgelegd, en dan iets rustiger. Maar ja, bij sporten gaat het vooral om bewegen. „Sporten is een universele taal”, vertelt initiatiefnemer Ingrid Schulting van stichting ViaVie Welzijn, een organisatie uit Rijssen. „Zo kom je dichter bij elkaar.”  Dus SWW zou hier dus ook een rol in kunnen spelen.

Met het project Wereldmeiden probeert Schulting twee groepen bij elkaar te brengen door middel van sport. Meiden die gevlucht zijn en een nieuw leven proberen op te bouwen in Nederland, en Nederlandse meiden die een maatschappelijke stage lopen en zo de vluchtelingen kunnen helpen met de Nederlandse taal en (sport)cultuur.

Eind oktober begon de eerste sportles. In totaal komen de meiden tien weken lang elke week in beweging om zo kennis te maken met de verschillende sporten in Nederland. Daarna kunnen ze met begeleiding een sport kiezen om langer uit te proberen.

Ik wil alle sporten uitprobe­ren en nieuwe leren kennen zegt Rojda (22) uit Syrië

Zumba-les 

De fanatieke Rojda sport ook mee samen met haar zus Evien, van 20. Thuis doet ze voornamelijk aan touwtjespringen. De 22-jarige is gevlucht uit Syrië en heeft hiervoor acht jaar in Turkije gewoond. Daar heeft ze een half jaar Computer Engineering gestudeerd, tot ze ook daar weer weg moest. Nu woont ze sinds een jaar in Nederland. „Ik wil alle sporten uitproberen en nieuwe leren kennen”, vertelt ze enthousiast. Met de wereldmeiden heeft ze al aardig wat kunnen doen. De zumbales vond ze tot dusver het leukste.

ViaVie Welzijn organiseert sportlessen voor meiden die gevlucht zijn. Begeleid door een groep Nederlandse meiden die ze tegelijkertijd wegwijs maakt in Nederland.  Rojda nam ook haar vriendin Reem (24) mee, die ze kent van de Nederlandse les die ze volgt aan het Saxion in Deventer. Reem deed in Syrië aan karate, maar in Rijssen heeft ze nog geen sportclub gevonden. Daarom sport ze nu mee met de wereldmeiden.

Nederlands leren via Youtube

Maar niet alleen sporten en de gezelligheid is belangrijk. Juist ook de Nederlandse taal, vertellen de meiden in hun beste Nederlands. Reem is nu vijf maanden hier en volgt twee maanden Nederlandse les. Met succes. Ze wil graag andere mensen leren kennen, ook om haar Nederlands te verbeteren. „Ik ben erg sociaal. Ik kan niet alleen zijn”, vertelt ze glimlachend.

De meiden zijn hier in Nederland met familie, maar hebben nog niet veel vrienden. Om haar taalvaardigheid te verbeter gaat Rojda elke week naar het taalcafé. Maar door de coronamaatregelen is het niet altijd duidelijk of het café open blijft. Om bij te blijven volgt de Syrische op YouTube extra taallessen.

Met handen en voeten

„Soms moeten we dingen met handen en voeten uitleggen,” vertellen Tara (18) en Romany (ook 18), die stagelopen bij Wereldmeiden. Tijdens het sporten maakt de taalbarrière een stuk minder uit. De Holtense meiden doen allebei de opleiding Sociaal Werk aan het ROC in Almelo. „Ik hou helemaal niet van sporten” biecht de 18-jarige Romany lachend op. Toch doet ze fanatiek mee met de opdrachten en moedigt ze de andere meiden aan. Het sporten is vooral heel gezellig, vertelt ze. Er wordt dan ook veel gelachen tussen de jumping jacks door. Het idee om hier stage te lopen kwam van Tara. Zij is al langer vrijwilliger bij ViaVie Welzijn. In het begin van de puberteit kwam ze zelf in aanraking met jongerenwerkers, die haar erg geholpen hebben. Nu wil ze zelf ook graag andere helpen en later jongerenwerker worden. „Of ik wil werken met vluchtelingen.”

Bron: Wereldmeiden brengt vluchtelingen en Nederlanders samen: ‘Sporten is een universele taal’ | Rijssen-Holten | tubantia.nl

Nieuwe gemeenten gezocht voor project Wereldmeiden, ook in Drenthe?

In 2021 is het project Wereldmeiden weer van start gegaan in 6 gemeenten (Almelo, Deventer, Enschede, Hardenberg, Rijssen en Zwolle) in Overijssel. Er wordt nog gezocht naar gemeenten die mee willen doen aan dit mooie maatjesproject. Wil je in jouw gemeenten (vluchtelingen)meisjes met een verblijfsvergunning door sporten en bewegen kennis laten maken met de Nederlandse (sport)cultuur? Meld je dan bij Sportservice Overijssel. Zou dat ook in Drenthe niet kunnen? We nemen dit als CDA graag mee als één van de opties van ‘Nieuw Sociaal Hoogeveen’!